Malteseren i Norge

Malteser er en av de aller eldste miniatyrhund-rasene. Den er også blandt de aller minste i størrelse. Rasen stammer fra Middelhavs-landene, men om akkurat Malta er opprinnelses-øya vites ikke med sikkerhet. Det har vært små Malteser-liknende hunder i denne del av verden fra f.Kr. Fødsel. Disse hundene var nok sikkert forfedrene til  Malteserne slik de ser ut i dag. Rasens hjemland er Italia

Malteseren var en rase som hadde en høy stjerne hos overklassen. Adelen elsket å ha disse små, kjærlige, livlige, robuste og nydelige  hvite hundene å “smykke seg med” som fang- og senge-varmere. Dette er egenskaper Malteseren har med seg også i dag. De elsker nærkontakt med sine mennesker. Men en må ikke glemme at Malteseren har stor egenvilje, så om en sluntrer unna på oppdragelses-siden kan hunden lett ta kommandoen i hund-eier-forholdet. Så oppdragelse er viktig også for denne lille hvite “engelen”. Selv om rasen er liten, kan den bli med på litt lengre turer , hvis man trener de til det .

Den kan gå i timevis om den blir vandt til lange turer. Men den kan også klare seg med en hage og et stuegulv og en tur rundt kvartalet om den blir vandt til det. Malteseren er fornøyd uansett den, bare den får være sammen med sine mennesker.

Til utstilling skal Malteseren ikke klippes, men ha sin hvite silkepels som soper bakken. Dette gjør rasen til en tidkrevende rase for de som ønsker den lange, overdådige vakre pelsen på sin hund. En må da påregne børsting hver dag. Og det er også andre tiltak som må til for å få denne skinnende lange silke-pelsen en ser på bilder.  De aller fleste som ønsker seg et nytt familie-medlem klipper pelsen i en mer eller mindre kort frisyre, noe som minsker pels-arbeidet kraftig. Men de trenger likevel regelmessig børsting og bad for å føle seg vel. Utstillingshunden hver uke og den kortklipte hunden hver 2.- 3. uke.

Det er også her, som hos de fleste miniatyrhund-raser, viktig å pusse tennene hver dag. Stell av øynene og å sette opp topp på hodet hører også med til daglig-stellet. Kloklipping og fjerning av tannstein hører også med, om ikke til det daglige stellet, men i hvertfall til det månedlige stellet.

Malteseren er en meget allergi vennlig rase. Den er  veldig glad i barn ,men ingen leke. En valp er ca en kilo i 8-9 ukers alder, da den oftest blir levert.. Som voksen er de fleste Maltesere mellom 2,0 og 5,0 kilo og er fra 20 til 25 cm høye..

Rasen passer for de fleste som ønsker seg en rolig ,allergi vennlig, røytefri rase, som ikke trenger mye mosjon & elsker kos .