Stell

Stell av kortklippet Malteser

De fleste velger å holde familehunden kortklippet. Enten en såkalt «puppycut», altså med noe lengde, eller maskinklippet helt kort på kroppen med noe lengde på hodet, ører, hale og ben. Husk at disse trenger børsting og greing for å unngå toving! Lar man pelsen bli for lang, begynner den fort å floke uten regelmessig stell. Man bør klippe ca 4 ganger i året dersom man vil ha hunden pen og velstelt. Selv en kortklippet pels trenger regelmessige bad med en god shampoo og balsam. Det er mange gode pelspleieprodukter å få kjøpt, mange nettbutikker har et stort utvalg, og det faller ofte rimeligere enn zoobutikkenes utvalg.

Røde striper fra rennende øyne er noe av det de fleste plages med. Her finnes det forskjellige ting man kan prøve. Drypp øynene og tørk pelsen under hver dag, gjerne morgen og kveld med enten Jean Peau eyecare, eller No more tearstain fra Showtech. Tørk pelsen i ansiktet godt så det ikke stadig forekommer fuktighet som igjen gir grobunn for rødsopp. En annen viktig ting er å holde matkopper og vannskåler rene. Vask skålene daglig, flasker med drikkenippel er et godt alternativ til vannskål, da vannet her holder seg bakteriefritt. Bruk maisena mel under øynene for å holde det så tørt som mulig , de blir også hvitere i pelsen av dette .

Klørne bør klippes et par ganger i mnd., og analkjertlene bør også sjekkes, og tømmes jevnlig for å unngå betennelse. Pelsen mellom tredeputene må også klippes jevnlig, likedan pelsen rundt analåpning. Håret som er i øregangen skal nappes ut , og tørk i øret godt etter bad , bruk ørerens hvis det blir smuss i øret ,eller det begynner å bli brunt belegg i øret ,eller hunden klør seg mye i øre området .

Daglig stell av utstillingshunden

Skal man ha hunden med lang flott pels som en utstillingshund har, så krever det en god del jobb! Man må bade en gang i uka for å holde pelsen ren. En ren pels floker mindre enn en skitten. Som regel starter man med å rulle den opp i papiljotter rund 7 – 8 mnd alder, noe tidligere med hodehår og barter. Dette er ikke bare for å holde pelsen flokefri, men den blir veldig fort slitt uten å rulles opp, og da får man ikke den ønskede lengden.

For å holde pelsen flokefri når man ruller, bruker man gjerne en blanding av olje og balsam som man setter hele pelsen inn med etter badet. Denne blandingen skylles ikke ut, man føner pelsen tørr mens man børster med en myk børste. Når man er ferdig med føningen er hunden klar for opprulling. Del inn pelsen med en kam med spiss. Start bakerst på bakbeinet, og jobb fremover. Pass på at papilljottene ikke strammer noe sted, og de skal henge nedover. Det er viktig at pelsen ikke rulles oppover, da kan håret lett knekke, og det er ubehagelig for hunden. Hodehåret settes opp enten med papiljotter eller strikk, eventuelt kan man flette håret når det blir langt nok. Velger man plastpapiljotter bør man bruke papir i bartene.  Pelsen på poten klippes inntil klørne, og mellom tredeputene.

Det finnes mange forskjellige papirtyper, og mange bruker også plast. Hva man velger er en smaksak. Rispapir er supert, men dyrt i innkjøp. Plast kan brukes lenge, og vaskes innimellom for å øke holdbarheten.

Tårestriper (rødsopp) er også noe vi må jobbe med, og som på de kortklipte er det viktig å dryppe øynene og vaske pelsen i ansiktet et par ganger daglig. Det finnes flere typer pulver man kan ha i maten for å minske renning. Health and Glow er et nytt produkt som ikke inneholder antibiotika, men urter som styrker immunforsvaret. Drikkeflasker anbefales for å holde drikkevannet bakteriefritt, koking av vannet er også en mulighet. Husk å vaske matskålene daglig. God hygiene er det beste middelet mot tårestriper.

Her ser dere litt bilder av stell mellom utstillinger og opprullet pels 

 

børste 1

Fin børste for både føning og børsting

kam

Veldig bra kam for rulling og kamming av pels

 

Stell til utstilling

Først må hunden gjøres klar for ading, papiljotter og strikk må ut. Floker evt sammenfiltret pels, bør løses opp med fingrene, bruk gjerne maisena mel på floker og tover, det hjelper å få løst opp det verste.

Vask hunden i en shampo som rengjør pelsen godt, ( tar bort olje og skitt ) , vask hunde en gang til med en god shampo for utstilling, skyll godt, og bruke en balsam ,som gir pelsen litt tyngde, ikke for fet balsam, og ikke skyll ut all balsamen.

Ha hunden i en god handuk, go hold hunden godt innpakket i handuken i ca 4-5 min, så den ikke er så dryppende våt, når du starter å føne hunden.

Bruke en god føner, og gjerne så du har begge hendene fri når du føner, ikke bruk for varm temperartur på føneren, men passe. Føn bestandig hunden på venstre side først ( er side mot dommeren på utstilling ), for å ikke få bølger i pelsen, føn pelsen oppover, start evt på låret bak, ved midtskillen,  og start øverst og føn deg nedover til foten, som taes til slutt,  ( evt med en skånsom karde, nederst på foten ) , fortsett videre på ryggen, magen, og fremover mot hodet, og føn hodet , ører, hals , barter ( bruk evt en skånsom karde, for å få litt volum på hodet, barter og for å fø ut bølger evt på ører ),fortsett med brystet ( fønes nedover ) så høyre side av hunden likedan, halen fønes ( også med karde for å få litt volum ) pelsen bak, fønes nedover . Føn alle føttene tørre .

Når hunden er tørr, sett opp topp ( ta med det håret som du skal bruke til toppen ) for å sette sløyfer i . Sett opp barter i strikk, og rull opp under øynene hvis hunden renner av øynene, bruk evt maisena for å holde det tørt. , 

Når hunden er vasket og fønet, klipp evt rundt poter, rundt anal åpning, klipp klør, og sjekk at hunden ser ok ut, før du evt retter ut pelsen med rettetang, sett opp pelsen i klyper og rett den lag for lag , til du har tatt hele hunden, til slutt, klipper du lengden på pelsen , evt bare stusser over hele hunden rundt, da ser den mye mere velstelt ut.

Lurer du på mere ang pelstell, spør oppdretteren din, som sikkert både viser deg og lærer deg mere.

Lykke til på utstilling, og tap og vinn med samme sinn.